Historia

27 november 2010 fick Äppelvikens Bokhandel nya ägare!

Det började 1923.

Äppelviken är sannolikt den äldsta närförorten direkt utanför Stockholms tullar. Runt år 1920 fanns redan både bostäder och en del affärer. Det lär ha varit rejält kallt den sena novemberdag år 1923 som 67-årige Ernst Andersson, ursprungligen från Norrköping, kommer pulsande i den djupa snön nedifrån Alviken och upp mot Äppelviken. Han är iklädd ett tidsenligt bockskägg och har ett gediget förflutet inom bokbranschen. Han har hört talas om den snabbt växande nya förorten och har en idé. 

Vid nyöppnade Handelsbanken på Alviksvägen 32, stannar han till och kliver in. Efter ett fast handslag en timme senare, är man överens om att Ernst Andersson får öppna en bokhandel och dela lokal med banken. Äppelvikens Bokhandel är grundad. Två år senare säljer han dock butiken. 

Sedan starten 1923, har Äppelvikens Bokhandel haft åtta olika ägare. Mest känd är Lasse Hed, som ägde butiken mellan åren 1947-1975. År 1958 ombildades företaget till aktiebolag och något senare flyttade bokhandeln in i grannhuset, Alviksvägen 34, som också är den nuvarande butiksadressen. 

 
 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev